Ongehoord

Je bekijkt nu Ongehoord

De man uit Afghanistan begrijpt niets van Nederlandse mannen. Hij verbaast zich erover dat ze hun vrouwen ‘buiten’ laten werken en dan zelf het werk ‘binnen’ doen. Vrouwenwerk! Ongehoord! Als een vrouw zo nodig ‘buiten’ wil werken, heeft hij daar geen bezwaar tegen. Maar ze moet dan wel het huishouden zo organiseren dat hij er geen last van heeft.

Ongehoord!

De man uit Syrië begrijpt niets van Nederlandse mannen. Hij verbaast zich erover dat ze hun vrouwen zo hard laten werken. Ongehoord! Als echtgenoot moet je er voor zorgen dat je vrouw niet hoeft te werken. Je hoort voor haar te zorgen. De meeste vrouwen willen sieraden en mooie kleren. Trouw je een veeleisende vrouw, dan moet je harder werken om haar tevreden te houden.

De man uit Iran begrijpt niets van Nederlandse mannen. Nederlandse mannen werken zo hard, dat ze te moe zijn om hun vrouw ’s nachts te geven wat ze nodig heeft. Ongehoord! Het is beter om je vrouw hard te laten werken. Want vrouwen hebben zo hun behoeftes. Je weet wel. Dat is belangrijk voor ze, anders lopen ze weg. Dus daar moet je na je werk nog wel energie voor hebben. Daarom werkt hij niet hard, maar zijn vrouw wel. Zodat hij haar kan geven wat ze nodig heeft.

Ongehoord?

OngehoordDe man uit Pakistan begrijpt niets van Nederlandse mannen. Zij zorgen slecht voor hun vrouwen en hun vrouwen zorgen slecht voor hen. Zijn vrouw werkt heel hard. Thuis. Ze moet iedere ochtend een half uur eerder opstaan om zijn ontbijt klaar te maken, de kinderen aan te kleden, ze naar school brengen, de was doen, eten koken, kinderen ophalen, boodschappen doen, schoonmaken en als hij thuis komt, moet ze weer voor hem koken. Hij is dankbaar dat zij dat zware werk doet. Hij werkt buitenshuis en zorgt dat zij genoeg geld heeft om haar werk soepel te laten verlopen. Thuis doet hij niets. De taken zijn eerlijk verdeeld.

Ze heeft het gehoord

De Nederlandse vrijwilligster die het taalcafé begeleidt, luistert aandachtig. Ze moet iets zeggen. De mannen zijn hier om de Nederlandse taal te leren. Ze zoekt naar oordeelvrije woorden. Ze vertelt de mannen dat zij het juist fijn vindt om hard te werken en haar eigen geld te verdienen. Het maakt haar on-af-han-ke-lijk. Moeilijk woord. Ze legt uit wat het betekent. De man uit Syrië vraagt of ze het verdiende geld voor zichzelf houdt. Ze glimlacht en vertelt de mannen dat ze haar geld niet deelt. De mannen kijken verbaasd. Ze hoeft het geld niet te delen, want ze is alleen. Ze woont alleen en zorgt voor zichzelf. Drie mannen gapen haar aan. De vierde zegt verbijsterd: “daarom mag mijn vrouw niet voor geld werken. Dan heeft ze mij niet nodig en gaat ze weg”.

Alle mannen knikken.

Als het tijd is om naar huis te gaan, blijft de man uit Iran nog even.  Als iedereen weg is, vraagt hij aan de vrijwilligster hoe zij dan dàt krijgt? Daar heeft ze toch zeker een man voor nodig? Ze glimlacht en laat de man met het mysterie achter….

Lees meer:

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Rob Alberts

  En zo blijven er altijd onbeantwoorde vragen ….

  Mooi blog!

  Stille groet,

  1. Vrouwtje Jas

   Tja…. Voor de één een vraag, voor de ander en weet! Dank voor je compliment

Reageren is niet mogelijk.