Imperfecte baby

Je bekijkt nu Imperfecte baby

Vrouwtje Jas lijkt wel een trotse pakketbezorger. Haar autootje ligt vol geadresseerde enveloppen en doosjes. Het grote moment is daar: de verhalenbundel van Vrouwtje Jas kan geleverd worden.

De boeken zien er prachtig uit. Trots brengt Vrouwtje Jas de bestelde boeken bij de boekenwinkels, de buurthuizen en de mensen die haar boeken besteld hebben. Ze vindt het leuk om te doen. Het is alsof je voor het eerst met je pasgeboren baby de stad ingaat. Iedereen wil de baby even zien; soms ook aanraken. Als moeder sta je te stralen en zonder bescheidenheid op te scheppen. Moederliefde.

Baby

De imperfecte babyZondagochtend is Vrouwtje Jas om zes uur wakker. Ze trekt een dik vest aan, zet een kopje thee en gaat op de bank zitten. Eindelijk heeft ze de rust om het boek aandacht te geven. Ze koestert het, streelt het, draait het om en slaat het open. Bladzijde na bladzijde glijden de verhalen aan haar voorbij. Lezen doet ze niet, ze kent ieder woord, elke tekening. Nu is het een geheel geworden. Het kind is geboren en het is perfect. Haar moederhart klopt snel en warm. Ze telt de vingertjes en glimlacht vertederd. Ze telt de teentjes en schrikt! Nee, dit kan niet waar zijn. Nee, echt niet! Neeeeee!!!! Het klopt niet. Er mist iets!

Vrouwtje Jas kijkt en kijkt nog een keer. Ze pakt een tweede boek uit de doos. Ja, daar ook. Nee. Dit mag niet waar zijn!  Ze start de computer op en bekijkt het laatste concept. In het concept is alles in orde.

Wat is er gebeurd?

In het boek staat een waargebeurd verhaal over een man die zijn identiteit niet prijs wil geven. Hij heeft Vrouwtje Jas gemaild, ze hebben telefoonnummers uitgewisseld en elkaar gebeld. Het werd een ongemakkelijk gesprek want de man, die onder een valse naam belde, wilde zijn identiteit graag aan Vrouwtje Jas vertellen, onder voorwaarde dat Vrouwtje Jas het geheim zou houden. Daar had Vrouwtje Jas geen zin in,  want ze houdt niet van geheimen.

Oh ironie!

De mails van de man waarvan niemand mag weten wie hij is, zijn afgebeeld in het boek. Inclusief, woonplaats, mailadressen en telefoonnummers! De bedoeling was natuurlijk dat de mails geanonimiseerd in het boek terecht zouden komen. Met een grijs balkje over de mailadressen en telefoonnummers. Dat zag er goed uit, in de concepten. Maar in het gedrukte boek is het balkje weg gevallen! Alle persoonlijke gegevens van de man staan afgedrukt in het boek. En het boek ligt in de boekenwinkels, bij de buurthuizen en bij de mensen die het boek besteld hebben.

Vrouwtje Jas is klaarwakker. Het is nu bijna zeven uur in de ochtend. Ze ramt een mail aan de drukker. Zinloos natuurlijk; voor maandagochtend acht uur leest niemand dat. Maar Vrouwtje Jas wil van haar emoties af. Ze is geschrokken. Daarna wordt ze boos. Tussendoor verdrietig. Ze kijkt nog een keer in het boek, in de hoop dat ze het verkeerd gezien heeft. Maar het staat er toch echt.

Imperfecte babyHumeur

Langzaam wordt het licht. Vrouwtje Jas kruipt weer in bed en trekt het dekbed over haar hoofd. Anderhalf uur later wordt ze wakker. Het boek op het nachtkastje is het eerste dat ze ziet. De mooie baby is een stinkende huilebalk. Iets waar je van hoort te houden terwijl je er slapeloze nachten van hebt.  Moeder wil slapen en doen alsof het niet bestaat. De realiteit is dat moeder haar bed uit moet en het kindje moet verzorgen.

Vrouwtje Jas komt moeizaam en slecht gehumeurd haar bed uit. Ze doucht langer dan normaal en overdenkt ondertussen wat ze kan doen. Heel even overweegt Vrouwtje Jas om Jurgen, die zich Martin noemt, te bellen of een mail te sturen en de situatie voor te leggen. Ze doet het niet. Ze besluit om alle boeken terug te halen en ze opnieuw te laten drukken. Gelukkig is het een boek en geen echte baby.

De zondag kruipt stroperig voorbij. In de avond, na een glas wijn, moet Vrouwtje Jas ineens een beetje giechelen. Dat dit nu uitgerekend deze Jurgen-die-zich-Martin-noemt moet overkomen. Terwijl hij krampachtig anoniem wil blijven! Vrouwtje Jas maakt zijn geheim tot een publiek geheim. Ineens ziet Vrouwtje Jas humor. Galgenhumor. Bittere scherts. Wrange geestigheid. De blote waarheid, gecreëerd door zijn eigen angst.

Collectors item

Maandag gaat alles snel. De herdruk wordt in gang gezet. Vrouwtje Jas haalt de boeken terug. Op twaalf na. Die zijn verkocht en niet te traceren. Het is raar maar waar: de eerste verhalenbundel van Vrouwtje Jas is een collectors item. Er zijn twaalf exemplaren. Als je de gelukkige eigenaar daarvan bent: koesteren! Niet lezen!

Met plezier gelezen? Help de schrijver aan meer naamsbekendheid en deel het verhaal op social media. Dat gaat heel eenvoudig met de icoontjes hieronder.

Leestip:

 • Lees hier het verhaal van Jurgen-die-zich-Martin-noemt

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Anuscka

  Ik noem het karma 😀

 2. Carla van Vliet

  Oh, dat is wel slordig zeg van de uitgever! Mag ik vragen welke dit is? Ik heb een nare ervaring achter de rug met Boekscout; de subtitel stond er niet op en in 1 exemplaar stonden de bladzijden om en om ondersteboven… Wel collectors-items inderdaad 😉

  1. Vrouwtje Jas

   Hi Carla,
   Ik heb het helemaal self published gedaan. Zelf een vormgever en een drukkerij gezocht. Dit was een fout van de vormgever, die het ook weer hersteld heeft. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Niets aan te doen. Ondanks deze mismaakte baby, ben ik heel tevreden met de vormgever en de drukker. Nog steeds blij dat ik niet met een van de marktpartijen zoals jij ze noemt in zee gegaan ben. De invloed op het eindresultaat is op deze manier veel groter!

 3. Sandra

  Oeps wat een verhaal. Zal ook nooit saai zijn bij Vrouwtje Jas. Al iets van de persoon in kwestie vernomen?

  1. Vrouwtje Jas

   Never a dull moment! De ene ontmoeting na de andere; de ene verrassing na de andere. Martin-Jurgen heeft zich nog niet gemeld. Ik zou hem een collectors item gunnen!

Reageren is niet mogelijk.