De rots

Je bekijkt nu De rots

Vrouwtje Jas parkeert haar cabriolet, zoekt de parkeerschijf en pakt haar portemonnee. Ze vertelt de hond dat de kap van de auto open blijft, dat ze snel terug komt en vraagt of hij even op op de auto wil passen. Voordat Vrouwtje Jas uit kan stappen, staat ze naast de auto: een dame met een hoed. Of ze even iets mag vragen? Ja natuurlijk mag ze wat vragen.

“Gelooft u in God?”
Ja, Vrouwtje Jas gelooft wel in God.
“Weet u zeker dat u naar de hemel gaat?”
Vrouwtje Jas denkt kort na en stamelt dan iets over hoop, vertrouwen, geen garantie, zo zuiver mogelijk leven en…

Overgave

“Het komt omdat u zich niet overgeeft. Ik leef al 34 jaar in overgave en ik heb het licht gezien. Ik wilde net naar huis gaan toen ik de stem van Jezus hoorde. Hij vertelde mij dat ik u aan moest spreken (“nog één vandaag, de laatste, daarna kun je naar huis gaan”) en ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

Want u gelooft wel, maar u heeft de overgave nog niet. Net zoals zo veel mensen die wel in de kerk zitten, geld geven aan goede doelen en zeggen goed te leven. Het helpt niet als je je niet overgeeft. Als de derde wereldoorlog komt, en die komt er, alles wijst er op, dan kan dat degene die zich overgegeven hebben niet deren.”

“Waar woont u eigenlijk? Hoe heet u eigenlijk?
Vrouwtje, mag ik voor u bidden?”

Gebed

De rots, JezusVrouwtje Jas zit nog steeds in de auto, de grote poedel naast haar. Lies staat naast de auto, kijkt naar de hemel en bidt. Ze vertelt Jezus dat Vrouwtje Jas open staat voor verlichting, dat het moment gekomen is dat Hij Vrouwtje Jas toe kan laten.

De woorden gaan over in melodieuze klanken. Een beetje Hebreeuws, maar dan anders. Of Latijn, maar dan anders. Lies vertelt dat het Tongtaal is. Een universele taal die Vrouwtje Jas spoedig zal beheersen na de opening van vandaag.

Lies rommelt in haar tas en  haalt er een kopie van een handgeschreven brief uit:

Ik bouw op Jezus anders niet
Het is Zijn bloed dat redding biedt
(dat rijmt, vertelt Lies terzijde)
Wie op HEM hoopt
wordt niet beschaamd
Ik steun alleen op Jezus naam
Hij is de ROTS waarop ik sta
de vaste grond voor mijn bestaan

De leesbaarheid van de letters wordt iedere zin minder. Toch is de boodschap duidelijk. Vrouwtje Jas bedankt Lies hartelijk en wenst haar een fijne middag en avond toe.

“Over de avond gesproken! Als je gaat slapen, kun je de dromen niet verzinnen. Moet je zien wat ik gedroomd heb!”. Lies zoekt in haar tas, rommelt weer wat en haalt twee aan elkaar geniete verkreukelde papieren tevoorschijn.

Gedroomd:
19 februari 2016
Ik zat met vele mensen te wachten, wij wisten: voor de opname, zo zeker wij waren er klaar voor bekende ontmoete ik, ja het is de opname wij worden opgenomen! Ik hoorde, jij hebt mij gevraagd 

De zinnen staan niet helemaal in een logische volgorde maar uiteindelijk kon Vrouwtje Jas ongeveer de droom volgen. Zes dromen, kort en chaotisch beschreven op twee A4’tjes. Het epistel wordt afgesloten met verwijzingen naar hoofdstukken in de bijbel en het advies om dagelijks de bijbel te lezen. Nu Vrouwtje Jas geopend is, zal ze de teksten ook begrijpen.

Vrouwtje Jas bedankt Lies nogmaals. Vrouwtje Jas wil nu eindelijk doucheschuim gaan kopen!
Lies zegt zeer tevreden te zijn over deze ontmoeting al moet haar nog wel een waarschuwing van het hart. Eigenlijk is het meer een bevel: “Jezus komt heel spoedig, geef je aan hem over!”.

Ze vraagt Vrouwtje Jas haar na te zeggen. Dorpelingen stoppen om naar ons te kijken. Luid en duidelijk gaat Lies voor in het gebed.

Jezus ik geloof met heel mijn hart”
Vrouwtje Jas fluistert:
Jezus ik geloof met heel mijn hart”

“Je moet wat harder praten hoor”, zegt Lies en gaat verder:
dat U ook voor mijn zonden gestorven bent”
Vrouwtje Jas zegt luid doch onverstaanbaar:
dat U ook voor mijn zonden gestorven bent”

Vrouwtje Jas mummelt het hele gebed na. Op TV heeft ze vaak gezien hoe mensen in de kerk dat doen. Lies neemt er genoegen mee. Ze neemt afscheid en stapt op de fiets. Vrouwtje Jas blijft in verwarring achter.

De rots, JezusBuurvrouw onderbreekt de overpeinzing:
“deze week de tweede voor de helft van de prijs hè. Neem jij ze ook?”

 

Leestip: Er is vaker een gebed uitgesproken voor Vrouwtje Jas. Lees bijvoorbeeld “Bidden in het bos”

Dit bericht heeft één reactie

Reageren is niet mogelijk.