Geheim

Je bekijkt nu Geheim

Half zeven; genoeg gedaan vandaag. Vrouwtje Jas stopt met werken. Of nee: toch nog maar even snel de mail bekijken. In de mailbox vindt ze enkele nieuwe inschrijvingen op de blog, de offerte van de drukker en een mail met als titel “vraagje”:

Geheim

Het korte mailtje vleit haar schrijvershart, prikkelt haar nieuwsgierigheid en doet een belletje rinkelen in haar opkamer. Er klopt iets niet. Is het de schrijfstijl? Is het de eenzijdigheid waarmee haar telefoonnummer gevraagd wordt zonder zelf een nummer te geven?

Vrouwtje Jas doet met een zucht de laptop dicht en gaat een rondje met de hond lopen. De mail vergeet ze tot de volgende ochtend. Na het opstarten van de laptop gaapt het “vraagje” haar weer aan. Tja, wat zal ze er mee doen? Vrouwtje Jas googled op de naam Martin Willems. Een paar hits maar geen copywriter. Ook niet op LinkedIn. Vreemd. Niemand is onvindbaar tegenwoordig. Tenzij je veel moeite doet om verborgen te blijven.

Als de werkdag erop zit, stuurt ze toch een korte mail terug:

Twee dagen later, wéér net na werktijd, gaat de telefoon. De display laat een onbekend nummer zien. Een vriendelijke jongemannenstem groet haar.

Het gesprek heeft een verwarrende start. Martin vraagt of Vrouwtje Jas echt Vrouwtje Jas heet. Nee, natuurlijk is haar voornaam niet Vrouwtje. Dat zal duidelijk zijn. Maar de achternaam is echt Jas, tot verbazing van Martin. Martin vertelt dat hij geen Martin heet maar Jurgen. Hij heet geen Willems maar Vermaat. Vrouwtje Jas spreekt dus met Jurgen Vermaat in plaats van Martin Willems. Jurgen vertelt dat hij schrijft en dat hij Vrouwtje Jas bewondert.

Vrouwtje Jas, moe van het werken, vraagt naar het doel van dit gesprek. “Nou, eigenlijk was het een impulsief idee.”

Vrouwtje Jas zwijgt en denkt na. Ze wil wel geloven dat het sturen van die mail een impuls kan zijn. Maar daarna heeft Jurgen twee dagen bedenktijd gehad en besloten om te bellen. Kan dat nog impulsief zijn?

Jurgen vertelt dat hij onder een andere naam op Facebook actief is met een paar eigen groepen. Groepen waarmee hij niet geassocieerd wil worden. Dit is moeilijk te begrijpen voor Vrouwtje Jas, die graag eenvoudig leeft. Waarom zou een mens iets doen waar hij niet achter staat? Dingen waar hij niet mee voor de dag wil komen? Ze zwijgt weer, nu in de hoop dat er een verklaring komt.

Jurgen vraagt of hij op discretie kan rekenen als hij ‘de dingen’ in openheid aan Vrouwtje Jas vertelt. Vrouwtje Jas zegt dat hij mag vertellen wat hij kwijt wil. Maar dat zij hem teleur gaat stellen al hij haar vraagt om een geheim te bewaren. Vrouwtje Jas wil geen geheimen hebben. Haar leven zou er te ingewikkeld door worden.

Geheim

“Dus je wilt mijn geheim niet weten?”

“Jawel, maar ik wil het niet geheim houden.”

“Oh jammer, dan vertel ik het niet”

Tsss…. wat een gesprek. De nieuwsgierigheid van Vrouwtje Jas is niet bevredigd, de vertelzucht van Jurgen ook niet. Jurgen merkt op dat hij niet zo goed weet wat hij nu zeggen zal. Vrouwtje Jas doet een poging: “Nou… datgene waarvoor je me belde?”

“Ja maar ik weet niet waarvoor ik je belde. Je schrijft gewoon leuk”

Vrouwtje Jas bedankt hem voor het compliment. Ze ronden het gesprek af. Arme Jurgen, arm Vrouwtje Jas. Hij wil iets kwijt wat Vrouwtje Jas niet aan wil nemen. Althans: niet onder zijn voorwaarden. Nu blijft hij met zijn dubbelleven zitten.

De verbinding is verbroken. Desondanks hoort Vrouwtje Jas zijn zucht. Nee, het zal haar zucht zijn.

Ja, Vrouwtje Jas zucht. Want ergens in de diepte voelt Vrouwtje Jas zijn behoefte aan contact. Een behoefte waar dit dubbelleven hem vandaan leidt. Het is het dilemma van het gemaskerde bal: je kunt in alle vrijheid dansen en flirten. Maar het wordt ingewikkeld als je verliefd wordt. Kussen is lastig met een masker ertussen.

Vrouwtje Jas denkt aan haar rol tijdens dit gemaskerde bal. Ze is een stukje mee gegaan in de flirt. En bij de kus hield het op. Dat kan niet anders.

In de verte fluistert een bedroefde stem: “Maar je had toch een iets ander gesprek kunnen voeren?”

Vrouwtje Jas zucht weer, de telefoon nog in haar hand. “Sorry Jurgen, het lukt me vandaag even niet.”

De display toont zijn nummer. Vrouwtje Jas slaat het op. Voor de zekerheid. De zekerheid dat ze hem wegdrukt als hij nogmaals belt. Of de zekerheid dat ze opneemt als hij nogmaals belt…

Voetnoten:

 • Dit muisje heeft een staartje. Lees het in het verhaal Imperfecte baby
 • Vrouwtje Jas ontmoet vaker mannen die op een bijzondere wijze hun leven inrichten. Lees het in Free Willy

Met plezier gelezen? Help de schrijver aan meer naamsbekendheid en deel het verhaal op social media. Dat gaat heel eenvoudig met de icoontjes hieronder.

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Yvonne

  tja wat moet je hier nu mee

  1. Vrouwtje Jas

   Goede vraag! Ik weet het even niet…

 2. Rob Albert

  Eerst belt de geheimzinnige jongeman met een onbekend nummer.

  Daarna wordt het nummer van de display opgeslagen?

  Verwonderde groet,

  1. Vrouwtje Jas

   Jazeker Rob. Er werd niet met een anoniem nummer gebeld maar met een nummer dat niet in mijn adreslijst voorkomt. Pardon: voorkwam.

   Het verschil zit in de nuance hè….

 3. Vrouwtje Jas

  Jazeker Rob. Er werd niet met een anoniem nummer gebeld maar met een nummer dat niet in mijn adreslijst voorkomt. Pardon: voorkwam.

  Het verschil zit in de nuance hè….

 4. Sandra

  Wat een mafkees zeg, moet niet gekker worden. Dit verwacht toch geen mens. Goede reactie van vrouwtje jas. Wij zijn gewaarschuwd!

 5. Anuscka

  Wat een trieste man… of eigenlijk: wat een trieste levens…

Reageren is niet mogelijk.