Bruce Springsteen

Je bekijkt nu Bruce Springsteen

Marja en Hans zijn zichtbaar in hun nopjes met de onverwachte gast. De tafel wordt gedekt in de mooiste keuken van het huis, de zomerkeuken. Een fles wijn wordt uit de kelder gehaald en het maandmenu van de Chinees wordt in mooie schalen geserveerd. Marja is een gezellige gastvrouw, die weinig stiltes laat vallen. Hans is een rustige man die zich na de wijn naar de kelder laat sturen voor een tweede fles. Het steile keldertrapje is geen probleem voor de achtenzeventigjarige Hans.  Ook niet voor Marja, die tachtig jaar is. Maar nu, na een dag tuinieren en een paar glazen wijn, laat ze het graag aan Hans over.

Op de fiets

De volgende fles gaat open, het gesprek wordt levendig hervat. Hans en Marja verwonderen zich over het alleen reizen van Vrouwtje Jas en luisteren naar haar avonturen.  Op haar beurt vertelt Marja enkele verhalen. Ze vertelt hoe ze Hans, die geen fietser is, zo ver kreeg om toch op de fiets te stappen. Lachend vertelt ze hoe hij op de dijk zijn evenwicht verloor en onderaan de dijk bij de buren in de heg terecht kwam. Toen hij overeind wilde komen, verloor hij nogmaals zijn evenwicht en verdween, op zijn voeten na, helemaal in de heg. Vrouwtje Jas ziet het helemaal voor zich: twee voeten die uit de heg steken, als in een stripverhaal! Marja had niets gedaan om Hans te helpen, want ze had de slappe lach gekregen en was op de dijk gaan zitten om maar niet in haar broek te plassen. Bij de herinnering moet ze weer voluit lachen.

Hans bromt wat. Om hen van dit onderwerp af te leiden, zegt hij: “misschien moet je over Bruce Springsteen vertellen”. Hans kent zijn vrouw. Want daar kwam, met een grote lach op beider gezichten, het verhaal.

Bruce Springsteen

In 2012 hoorde Marja op de radio dat Bruce Springsteen, die ze Broek Springstéén noemt, naar Pinkpop zou komen. Daar wilde ze bij zijn! De volgende dag is ze naar het dorp gefietst om een kaartje te kopen. Helaas, de kaartjes waren uitverkocht. Wàt een teleurstelling… Maar de slimme verkoper had een oplossing: hij had nog wel een passe-partout, een toegangsbewijs voor drie dagen.
“Doe die dan maar”, had Marja gezegd.

Toen Hans dit hoorde, vond hij het maar niets. “Ik laat je toch niet in je eentje drie dagen naar zo’n festival gaan! Als je er zo nodig naartoe wil, ga ik wel met je mee”.
Zo kwam het dat deze twee oudjes drie dagen op Pinkpop rondliepen. Ze hebben genoten! Andere festivalgangers ook. Marja en Hans kregen bier aangeboden en jonge mensen wilden met hen op de foto. Toen Marja eens vroeg wat ze met de foto gingen doen, zei één jongen: “ik stuur hem naar mijn oma om te laten zien dat het zo ook kan!”

Doorgewinterde festivalgangers

Drie dagen feest in Landgraaf, een gebeurtenis om nooit te vergeten.
En een gebeurtenis die aanzet tot meer. Toen Bruce Springsteen een jaar later naar Nijmegen kwam, heeft Hans in de rij gestaan om kaartjes te bemachtigen. In een bus vol vrolijke Volendammers zijn ze ernaartoe gegaan. Van de terugweg hebben ze net zo genoten als van het concert zelf.

Vrouwtje Jas kan zich wel een voorstelling maken van 40 Volendammers op de terugweg van een concert…..

Lees in `Verbannen` hoe Vrouwtje Jas bij Hans en Marja terecht kwam.